9.25.2012

Προικισμένα μωρά, εμπνευσμένοι γονείς: Για μια άλλη προσχολική ηλικία

 "Βάλτε το μωρό να κοιμηθεί. Κάντε λίγο πίσω, χαλαρώστε και παρατηρήστε τον ύπνο του. Μεταφερθείτε πίσω, στα δικά σας παιδικά χρόνια, στα δικά σας πρώτα όνειρα και εφιάλτες,. Νιώστε πάλι όσα νοιώθατε όταν κοιμόσασταν στο δικό σας κρεβατάκι, όταν βλέπατε τους δικούς σας γονείς. Βρείτε τι σας άρεσε τότε, τι σας πείραζε στην συμπεριφορά των γονιών σας. Όταν το μικρό ξυπνήσει, βάλτε τον εαυτό σας στην θέση του. Δείτε αυτά που βλέπει, αισθανθείτε αυτά που αισθάνεται, σκεφτείτε με τους τρόπους που πιθανόν σκέφτεται. Πριν από κάθε σας αντίδραση κάντε ένα βήμα πίσω και παρατηρήστε το παιδί. Μην προτρέχετε κάθε φορά να εκπληρώνετε τον γονεϊκό σας ρόλο, αυτόν του μεγάλου ανθρώπου που γνωρίζει, διδάσκει και πολλές φορές επιβάλλει. Αφεθείτε στον κόσμο του παιδιού σας και δεν θα το μετανιώσετε!"

Ένα βιβλίο από τον παιδίατρο Στέλιο Παπαβέντση το οποίο έχει στόχο να ενημερώσει εμάς τους γονείς, να μας εκπαιδεύσει κατά κάποιο τρόπο για το πως θα γίνουμε πιο επιδέξιοι όσο αφορά το μεγάλωμα των παιδιών, την συμπεριφορά απέναντι σε αυτά και την επικοινωνία μαζί τους. 
Το διάβασα σε δυο μέρες, είναι πολύ απλά γραμμένο και περιέχει πολλά παραδείγματα από την καθημερινότητα με τα οποία λίγο πολύ όλοι μπορούμε να ταυτιστούμε. Όταν τελείωσα το διάβασμα αυτό που σκεφτόμουν είναι ότι στην ουσία ο στόχος δεν είναι να εκπαιδεύσουμε εμείς τα παιδιά αλλά να ωριμάσουμε μαζί, να εκπαιδευτούμε μαζί, να βρούμε την δύναμη να κοιτάξουμε τον κόσμο και μέσα από τα μάτια του!

WOWΑν θέλετε να μάθετε περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε  μια συνέντευξη του παιδιάτρου και συγγραφέα θα βρείτε εδώ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...